SEO linkbuilding is nodig voor een hogere ranking binnen Google. Linkbuilding is belangrijk omdat het een belangrijke factor is in hoe Google webpagina’s rangschikt. Google merkt op dat:

“Over het algemeen kunnen webmasters de rang van hun sites verbeteren door het aantal hoogwaardige sites dat naar hun pagina’s linkt, te verhogen.”

Stel dat we een site hebben waarop we windturbines verkopen. We concurreren met een andere fabrikant van windturbines. Een van de rankingfactoren waar Google naar kijkt om te bepalen hoe onze respectieve pagina’s worden gerangschikt, is linkpopulariteit.

Links zijn de valuta van het web. De websites die er veel hebben worden beschouwd als “gezaghebbend” en worden beloond met hoge posities in Google. Websites die er geen hebben, zijn gebonden aan onbekendheid. Als je net begint met SEO, kan linkbuilding een hele uitdaging zijn.

Sommige SEO’s zullen u vertellen dat u geweldige inhoud moet creëren en moet wachten tot de links vanzelf komen, anderen zullen erop aandringen dat strategische link prospectie en gerichte e-mail outreach is waar het om gaat, en iemand anders zal u een cryptische glimlach geven en slechts één woord laten vallen: PBN’s.

Dus naar wie moet u luisteren? Zoals met veel dingen in SEO, is het juiste antwoord: “het hangt ervan af.” Er is niet één juiste benadering van linkbuilding en uw keuze van tactiek zal grotendeels afhangen van uw branche, uw website, uw middelen en uw doelen.

SEO linkbuilding uitbesteden

Wij plaatsen links op unieke domeinen die zeer relevant zijn aan uw producten of diensten. Deze websites hebben een hoge DA, PA, DR en TF waarde. Ons bureau bied kwaliteit linkbuilding  aan die u zal helpen om uw ranking in Google te verhogen. Wij zijn een Linkbuilding specialist  bureau dat wordt vertrouwd door andere bureaus die topkwaliteit linkbuilding diensten willen leveren aan hun bureau klanten!

Hoe werken we ?

  • Onze zoekmachine marketing experts ontwikkelen kwalitatieve, relevante websites waar uw backlinks komen te staan.
  • Onze ervaren content professionals schrijven kwaliteitsartikelen op maat met uw backlinks erin.
  • Onze linkbuilders plaatsen de artikelen op websites met een hoge SEO waarde met een permanente natuurlijke do follow link naar uw website.

Onze linkbuilding prijzen

linkbuilding specialist

 

Wat is linkbuilding?

SEO linkbuilding, eenvoudig gezegd, is het proces van het krijgen van andere websites om terug te linken naar uw website. Alle marketeers en bedrijfseigenaren zouden geïnteresseerd moeten zijn in het bouwen van links om verwijzend verkeer te genereren en de autoriteit van hun site te verhogen.

SEO linkbuilding  is het proces om andere websites te laten linken naar pagina’s op uw eigen website. Het doel van SEO linkbuildingis om de “autoriteit” van uw pagina’s in de ogen van Google te verhogen, zodat deze pagina’s hoger scoren en meer zoekverkeer opleveren.

In het algemeen kunt u de meeste “white hat” linkbuildingstrategieën samenvatten in twee eenvoudige stappen:

Maak iets opmerkelijks (en dus een link waardig)
Laat het zien aan mensen die websites bezitten (en er dus naar kunnen linken)
Waarom is linkbuilding belangrijk?
Volgens Andrey Lipattsev van Google zijn links een van de drie belangrijkste rankingfactoren in Google. Dus als u wilt dat de pagina’s van uw website hoog scoren in zoekopdrachten, hebt u vrijwel zeker links nodig.

Google (en andere zoekmachines) beschouwen links van andere sites als “stemmen”. Deze stemmen helpen hen te bepalen welke pagina over een bepaald onderwerp (uit duizenden soortgelijke) het verdient om bovenaan de zoekresultaten te staan.

Waarom links bouwen?

De algoritmen van Google zijn complex en evolueren voortdurend, maar backlinks blijven een belangrijke factor in hoe elke zoekmachine bepaalt welke sites voor welke trefwoorden scoren. Links bouwen is een van de vele tactieken die bij zoekmachineoptimalisatie (SEO) worden gebruikt, omdat links voor Google een signaal zijn dat uw site een kwaliteitsbron is die het waard is om geciteerd te worden. Daarom verdienen sites met meer backlinks vaak een hogere ranking.

Er is echter een goede en een verkeerde manier om links naar uw site op te bouwen. Als u geeft om de levensvatbaarheid van uw site en bedrijf op lange termijn, moet u zich alleen bezighouden met natuurlijke linkbuilding, dat wil zeggen, het proces van het verdienen van links in plaats van ze te kopen of anderszins te bereiken door middel van manipulatieve tactieken (soms bekend als black-hat SEO, een praktijk die uw site in wezen kan verbannen uit de zoekresultaten).

Dat gezegd hebbende, natuurlijke, organische SEO linkbuilding is een moeilijk, tijdrovend proces. Niet alle links zijn gelijk: Een link van een gezaghebbende website zoals de Wall Street Journal zal een grotere impact hebben op uw rangschikking in de SERP dan een link van een kleine of nieuw gebouwde website, maar links van hoge kwaliteit zijn moeilijker te verkrijgen.

Deze gids leert u hoe u kwaliteitslinks kunt bouwen die uw organische rankings verbeteren zonder de richtlijnen van Google te overtreden.

Vergeet niet dat linkbuilding noodzakelijk is om hoge organische zoekresultaten te behalen.

SEO linkbuilding

Links zijn niet het antwoord op alles

Uit dit inleidende hoofdstuk kan het lijken alsof het enige wat je moet doen om nummer 1 in Google te worden, is meer backlinks opbouwen dan de pagina’s die daar nu staan.

En hoewel dat tot op zekere hoogte waar is, liggen de zaken in werkelijkheid iets genuanceerder dan dat.

Behalve dat niet alle links gelijk zijn (daarover meer in hoofdstuk 3), houden zoekmachines rekening met vele andere variabelen bij het rangschikken van pagina’s. En de mix van deze variabelen kan afhangen van het type zoekopdracht waarvoor u wilt scoren.

Dus als u veel links naar uw pagina bouwt en deze nog steeds slecht scoort, geef deze gids dan niet de schuld dat hij u misleidt. Kijk naar andere rankingfactoren die kunnen verhinderen dat je goed scoort.

Links toevoegen

Als u naar een website kunt gaan die niet van u is en daar handmatig uw link kunt plaatsen, heet dat het “toevoegen” van een link. De meest voorkomende tactieken die in deze categorie passen zijn:

Zakelijke directory aanmeldingen;
Aanmaken van sociale profielen;
Blog commentaar geven;
Posten op forums, communities & Q&A sites;
Het creëren van vacatures;
enz.
Links opbouwen via deze tactieken is heel gemakkelijk. En precies om die reden hebben die links meestal een zeer lage waarde in de ogen van Google (en kunnen ze in sommige gevallen zelfs worden gemarkeerd als SPAM).

Verder geven dit soort links u nauwelijks een concurrentievoordeel. Als u naar een website kunt gaan en daar handmatig uw link kunt plaatsen, houdt niets uw concurrenten tegen om hetzelfde te doen.

Toch moet je deze groep linkbuildingtactieken niet helemaal negeren. Elk van hen kan eigenlijk heel gunstig zijn voor uw online bedrijf om andere redenen dan het verwerven van links.

Ik zal er een paar voorbeelden van geven:

Bedrijvengidsen

U moet de drang weerstaan om uw website toe te voegen aan elke bedrijvengids die er is, alleen maar om nog een link te krijgen. Concentreer u in plaats daarvan op diegene die bekend zijn, veel verkeer hebben en daarom echte bezoekers naar uw website kunnen brengen.

Bijvoorbeeld, als u een kleine ondernemer bent en u hebt gehoord over een lokale bedrijvengids waar collega-ondernemers hun leads vandaan halen, moet u uw bedrijf daar absoluut opnemen. En die ene link zou u waarschijnlijk veel meer ‘SEO-waarde’ opleveren dan het aanmelden van uw site bij een lijst van algemene bedrijvengidsen die u op een willekeurig SEO-forum hebt gevonden.

Sociale profielen

Het is een goede gewoonte om uw merknaam zo snel mogelijk te claimen op alle belangrijke social media sites (Twitter, YouTube, SlideShare, Instagram & dergelijke). Anders zouden krakers ze kunnen afpakken zodra uw merk op hun radar komt.

Wat tijd en moeite investeren in relevante sociale mediasites is een goede manier om een trouwe aanhang te vergaren en uw bedrijf bij hen te promoten. Maar de daadwerkelijke links van sociale profielpagina’s hebben helaas weinig tot geen directe SEO-waarde. Verwacht dus geen plotselinge rankingboost na aanmelding bij enkele tientallen sociale netwerksites.

Blog commentaar

Een zinvolle reactie achterlaten op iemands artikel is een geweldige manier om op hun radar te komen en een relatie met hen op te bouwen (wat kan leiden tot allerlei goede dingen). Maar commentaren plaatsen met als enige doel een link naar je website erin te schuiven, zorgt er alleen maar voor dat blog-eigenaars je gaan haten.

En trouwens, links in blogreacties zijn meestal niet-gevolgd (d.w.z. tellen niet als “stemmen”). Dus als u overweegt een reactie achter te laten om uw link toe te voegen, doe dat dan niet.

Hopelijk geven deze drie voorbeelden u een goed idee van hoe u uw links naar andere websites kunt “toevoegen” zonder spammy te zijn.

SIDENOTE. Bij het zoeken naar meer manieren om links naar andere websites “toe te voegen”, kom je misschien tactieken tegen die “web 2.0s” en “bookmarking sites” vermelden. Die dingen werkten zo’n 15 jaar geleden, maar je moet er tegenwoordig geen tijd meer aan verspillen.
2. Vragen om links
Zoals de naam al zegt, is dit wanneer u de eigenaar van de website waarvan u een link wilt, benadert en hem een dwingende reden geeft om naar u te linken.

Die “dwingende reden” is absoluut essentieel voor deze groep SEO linkbuilding tactieken. De mensen die je benadert geven niets om jou en je website (tenzij je een soort beroemdheid bent) en hebben dus geen enkele reden om je te helpen.

Dus voordat u hen vraagt om een link naar u te plaatsen, vraag uzelf af: “Wat hebben zij eraan?”

Hier zijn enkele van de SEO linkbuilding tactieken en strategieën die in deze categorie vallen, samen met een kort omschreven “dwingende reden” waarop ze gebaseerd zijn:

Gastbloggen. Creëer nuttige inhoud voor hun website.
Skyscraper techniek. Toon hen een betere bron dan degene waarnaar ze linken.
Link inserts. Toon hen een bron met meer informatie over iets dat ze kort vermeld hebben.
Ego aas. Vermeld hen of hun werk in uw eigen inhoud in een positief licht.
Getuigenissen en casestudies. Geef positieve feedback over hun product of dienst.
Link uitwisselingen. Bied aan naar hen terug te linken als zij ermee instemmen naar jou te linken.
Resource pagina link building. Toon hen een goede bron die bij hun bestaande lijst past.
Gebroken link opbouw. Help hen een “dode” link op hun pagina te repareren.
Image link building. Vraag om krediet voor het gebruik van je afbeelding.
Ongelinkte vermeldingen. Vraag om de vermelding van je merk “klikbaar” te maken.
Link verplaatsingen. Vraag om wijzigingen aan te brengen in een bestaande link.

Al deze strategieën lijken nogal opwindend, toch? Maar zodra u uw eerste e-mail verzoek verstuurt, wordt u waarschijnlijk geconfronteerd met de harde realiteit – uw “dwingende reden” is niet overtuigend genoeg:

Je gastpost is niet goed genoeg.
Je bron is niet uniek genoeg.
Je “wolkenkrabber” is niet “hoog” genoeg.
enz.
Zie je, om deze SEO linkbuilding tactieken effectief te laten zijn, moet je een echt uitzonderlijke pagina maken waar mensen natuurlijk naar willen linken. Of veel autoriteit en geloofwaardigheid hebben in uw omgeving, wat kan helpen om het gebrek aan bekendheid van uw pagina te compenseren.

Gezien hoe moeilijk het is om willekeurige mensen over te halen naar je te linken, zijn veel SEO’s op zoek gegaan naar manieren om de deal zoet te maken:

Bied aan om hun inhoud te delen op Twitter en Facebook.
Bied aan hun inhoud te promoten in een e-mail nieuwsbrief.
Bied gratis toegang tot een premium product of dienst.
Bied een link aan in ruil.
Bied geld aan.
Maar het aanbieden van dit soort “extra voordelen” brengt ons in het grijze gebied van wat wordt beschouwd als een “link scheme” volgens de richtlijnen van Google:

En daar heb je het. De legitieme manieren om links te vragen hebben een vrij laag succespercentage, maar zodra je probeert om de deal “zoeter te maken”, kom je in het mijnenveld van Google.

Op dit punt lijkt het misschien alsof ik u afraad om de tactieken en strategieën uit deze groep te gebruiken. Dat doe ik niet. Ik probeer alleen de juiste verwachtingen te scheppen, zodat u niet opgeeft nadat u uw 10e outreachmail hebt verstuurd en geen reactie hebt gekregen. Het kost echt veel moeite om links te krijgen met deze tactieken terwijl je de richtlijnen van Google niet overtreedt.

Links kopen

Laten we er geen doekjes om winden: we raden je af om links te kopen!

In het beste geval verspil je waarschijnlijk veel geld aan slechte links die geen enkele invloed hebben op je rankings; in het slechtste geval wordt je website bestraft.

We zouden u echter benadelen als we niet zouden onthullen dat veel mensen in de SEO-industrie op allerlei manieren links “kopen” en ermee wegkomen.

Dus als je bereid bent om het welzijn van je website te riskeren en links te kopen – zoek dan elders advies om dat “veilig” te doen, want hier bij SEO linkbuilding leren we dat niet.

Links verdienen

U “verdient” links wanneer andere mensen naar de pagina’s op uw website linken zonder dat u hen dat hoeft te vragen. Dit gebeurt natuurlijk niet, tenzij je echt iets opmerkelijks hebt dat andere website-eigenaren echt op hun websites zouden willen vermelden.

Maar mensen kunnen niet linken naar dingen waarvan ze niet weten dat ze bestaan. Dus hoe geweldig uw pagina ook is, u zult moeten investeren in de promotie ervan. En hoe meer mensen je pagina zien, hoe groter de kans dat sommigen van hen er uiteindelijk naar zullen linken.

Hier zijn een paar tactieken en strategieën die in deze categorie vallen:

Linkbait (of linkable assets). Gegevensstudies, infographics, kaarten, enquêtes, prijzen.
Podcasts / interviews / expert roundups.
Content promotie.
etc.
Links verdienen is aantoonbaar de meest effectieve manier om ze te krijgen.

Ik zou veel liever mijn tijd en geld investeren in het creëren van waardevolle pagina’s die mond-tot-mondreclame genereren en op natuurlijke wijze links oppikken, dan te werken aan een reeks van ontmoedigende link prospectie en e-mail outreach workflows in de hoop om links te bouwen naar een middelmatige pagina.

Je zou kunnen aanvoeren dat het gemakkelijk is voor SEO linkbuilding om te pleiten voor het natuurlijk verdienen van links met linkbait, aangezien we:

Veel eigen gegevens, die we kunnen gebruiken voor het publiceren van onderzoeken.
Een team van bekwame professionals, die ons kunnen helpen waardevolle bronnen te creëren.
Een vertrouwd merk, dat automatisch geloofwaardigheid geeft aan al ons werk.
Een vrij groot publiek om onze inhoud te promoten (en mond-tot-mondreclame).
Ja, al deze dingen maken het een stuk gemakkelijker om links te verdienen. Maar zelfs als je pas begint, zijn er nog manieren om met een klein budget opmerkelijke inhoud te creëren en organisch links te verdienen. Het “geheim” is dat u 10x meer moeite moet doen voor uw inhoud dan uw concurrenten.

SEO linkbuilding

Wat maakt een goede link?

Niemand weet zeker hoe Google precies de waarde van elke link meet. Maar er zijn enkele algemene concepten van het evalueren van links waarvan de SEO-gemeenschap gelooft dat ze waar zijn.

Autoriteit
Relevantie
Anker tekst
Nofollow vs volgen
Plaatsing
Bestemming

Autoriteit

Er zijn twee soorten “autoriteit”: van een specifieke pagina en van een hele website.

Pagina-autoriteit verwijst terug naar het oorspronkelijke Google’s PageRank-algoritme, waarvan het basisidee super simpel is – de pagina met meer links die ernaar verwijzen heeft een sterkere stem.

Daarom streven veel SEO’s ernaar links te verwerven van oude pagina’s met sterke SEO linkbuilding profielen. Een link van zo’n pagina wordt geacht meer waarde te hebben dan een link van een nieuw gepubliceerde pagina die zelf nog geen backlinks heeft.

Aan de andere kant kan een pas gepubliceerde pagina na verloop van tijd een aantal hoogwaardige links verwerven. De waarde van een link van een dergelijke pagina kan dus op lange termijn toenemen.

De vuistregel is dus om te streven naar links van opmerkelijke pagina’s die een grote kans hebben om mettertijd backlinks aan te trekken, en niet per se te jagen op oude pagina’s met sterke backlinkprofielen.

Website autoriteit – de mensen bij Google hebben consequent ontkend dat er in hun systeem een soort website autoriteit metriek bestaat. Maar voor veel SEO-professionals lijkt het nogal intuïtief dat een link van de New York Times meer waarde oplevert dan een link van de website van je buurman (tenzij je buurman natuurlijk Jeff Bezos is).

Maar ja, misschien is “website autoriteit” niets anders dan een hoge concentratie van pagina’s met een hoge autoriteit op een bepaalde website? Helaas kan niemand u een definitief antwoord op die vraag geven.

Hier bij SEO linkbuilding  meten we website autoriteit met een metriek genaamd Domain Rating (DR), die puur gebaseerd is op de sterkte van het backlink profiel van een bepaalde website. Denk aan zoiets als PageRank, maar dan voor hele domeinen, in plaats van individuele pagina’s.

Een veelgemaakte SEO beginnersfout is het verwaarlozen van linkmogelijkheden van websites met een lage autoriteit, alsof die op de een of andere manier schadelijk zijn voor uw SEO-succes. Dat is niet zo. Net zoals een nieuw gepubliceerde pagina na verloop van tijd backlinks kan verwerven (waardoor de waarde van een link ervan toeneemt), kan een website met een lage autoriteit over een paar jaar een grote rol gaan spelen.

De juiste manier om een website autoriteit metriek zoals DR te gebruiken is dus voor het schatten van de relatieve hoeveelheid inspanning die het zinvol is om te investeren in het verwerven van een link van een bepaalde website.

Bijvoorbeeld, als de eigenaar van een DR20 website vraagt om een kort citaat voor hun artikel, ga ervoor! Maar als ze je vragen om een gastpost van 5000 woorden te schrijven, kun je dat misschien beter bewaren voor een DR60+ website.

Relevantie

Stel, u hebt een blog over koffie en u publiceert een recensie over uw favoriete koffiemolen. Later besluiten twee van uw vrienden ernaar te linken. De ene vanuit hun artikel “10 beste koffierecepten” en de andere vanuit hun artikel “10 geldbesparende tips”.

Welke van de twee pagina’s zou in de ogen van Google een sterkere stem hebben (aangezien beide pagina’s evenveel autoriteit hebben)?

U krijgt liever koffieadvies van een collega-foodie dan van een expert op het gebied van persoonlijke financiën, toch?

SEO-professionals geloven dat relevantie ook geldt op websiteniveau. En er is zelfs enig bewijs voor op Google’s “hoe zoeken werkt” pagina:

Als andere prominente websites over het onderwerp naar de pagina linken, is dat een goed teken dat de informatie van hoge kwaliteit is.

Dat betekent dat u moet streven naar links van websites die op de een of andere manier relevant zijn voor de uwe, in plaats van elke linkkans die zich voordoet na te jagen.

Ankertekst

Voor het geval u nog niet bekend bent met de term, “ankertekst” is een aanklikbaar stukje tekst dat een link bevat naar een andere pagina.

In veel gevallen beschrijft de ankertekst waar de gelinkte pagina over gaat. Kijk maar naar de anchor-tekst voor mijn link een paar alinea’s eerder:

Het is dus geen verrassing dat Google de woorden in de ankertekst gebruikt om beter te begrijpen voor welke zoekwoorden de pagina waarnaar wordt verwezen een rangschikking verdient. Het oorspronkelijke patent van Google gaat hier zelfs heel expliciet op in:

[…] Google maakt gebruik van een aantal technieken om de zoekkwaliteit te verbeteren, waaronder page rank, anchor text en nabijheidsinformatie.
Dus hoe gebruik je ankertekst bij het bouwen van links?

Nou, dat doe je niet. Hoe meer je probeert te controleren hoe verschillende pagina’s naar je linken en hoe meer je alle “juiste woorden” in de ankerteksten van je backlinks stopt, hoe groter de kans dat Google je daarvoor bestraft.

En trouwens, de meeste white-hat SEO linkbuilding tactieken geven je weinig tot geen controle over de anchor tekst, wat alleen maar voorkomt dat je jezelf in de voet schiet.

Nofollow vs volgen

“Nofollow” is een linkkenmerk dat Google vertelt dat de linkende pagina liever geen stem geeft aan de pagina waarnaar hij verwijst.

Historisch gezien telde Google geen stemmen van ‘nofollowed links’ (of zo zeiden ze). Vervolgens zijn ze in 2019 overgestapt op een hintmodel, wat betekent dat sommige ‘nofollowed’ links nu van invloed kunnen zijn op je zoekrangschikking.

Ze introduceerden ook twee nieuwe linkattributen bij deze aankondiging:

rel=”UGC” moet worden toegepast op “user generated” links, bijvoorbeeld blog comments en forum posts.
rel=”gesponsord” moet worden toegepast wanneer de link deel uitmaakt van een advertentie, sponsoring of een andere compensatieovereenkomst.
Als algemene regel geldt dat u “gevolgde” links (d.w.z. links die geen van de bovengenoemde attributen hebben) wilt bouwen, omdat dit degenen zijn die geacht worden te stemmen.

Als u echter een kans ziet om een niet-gevolgde link te krijgen van een relevante pagina met hoge autoriteit, moet u dat absoluut doen.

Een goed voorbeeld is Wikipedia waar alle uitgaande links nofollowed zijn. Een link krijgen van Wikipedia is ongelooflijk moeilijk, daarom zijn veel SEO’s ervan overtuigd dat die links in de ogen van Google behoorlijk waardevol zijn.

Plaatsing

Google’s redelijke surfer patent heeft het erover dat de waarschijnlijkheid dat een link wordt aangeklikt van invloed kan zijn op hoeveel autoriteit deze overdraagt. En de plaatsing van een link op een pagina is een van de weinige dingen die de CTR ervan kunnen beïnvloeden.

Laten we zeggen dat een webpagina uit drie blokken bestaat: inhoud, zijbalk en voettekst. Als algemene regel geldt dat links in de inhoud meer klikken zullen krijgen, omdat het inhoudsblok de meeste aandacht van bezoekers krijgt.

Iets anders dat de CTR van een link kan beïnvloeden, is hoe hoog hij op de pagina staat. Lezers zullen eerder links helemaal aan het begin van het artikel volgen, dan die helemaal aan het eind. En tenslotte, hoe meer links je op de pagina hebt, hoe meer ze met elkaar zullen concurreren om kliks en dus de autoriteit verdunnen die naar andere pagina’s gaat.

Net als bij ankertekst heb je bij de meeste white-hat linkbuildingstrategieën weinig tot geen controle over de plaatsing van de link. Maar als je een gastartikel schrijft voor de blog van iemand anders, moet je zeker proberen lezers te verleiden om op je links te klikken. Niet alleen om de SEO-waarde van die links te verhogen, maar omdat het ook mooi verwijzingsverkeer jouw kant op zal sturen.

Bestemming

Als je links naar je website bouwt, zijn er drie bestemmingen waar je ze naartoe kunt sturen:

Uw homepage;
Uw linkbare activa;
De pagina’s die je eigenlijk nodig hebt om hoog in Google te scoren.
En heel vaak zijn de pagina’s die u nodig hebt om goed te scoren ook de moeilijkste om links naar te krijgen. Dat komt omdat mensen liever linken naar informatieve pagina’s waar hun publiek gratis waarde kan krijgen, dan naar commerciële pagina’s waar hun publiek waarschijnlijk hun geld wil uitgeven.

Dus, een van de meest voorkomende vragen in SEO is:

“Hoe rangschik je saaie pagina’s?” En hoewel er niet één goed antwoord op deze vraag is, is iedereen het erover eens dat je de kracht van interne links moet gebruiken om je “saaie pagina’s” beter te laten scoren. Met andere woorden, bouw zo veel mogelijk links naar uw linkbare activa en stuur al dat “link-sap” naar de pagina’s die u echt wilt ranken via interne links.

En vergeet niet dat zaken als plaatsing, relevantie en ankertekst ook van invloed zijn op de waarde van uw interne links.

Geavanceerd leren
Google PageRank Gids
Handleiding ankertekst
Nofollow vs. Follow Links
Hoe de autoriteit van uw website te verhogen

De links van de concurrent nastreven

Linkonderzoek bij de concurrent is een van de meest fundamentele activiteiten bij linkbuilding. Ga maar na, de hoogst genoteerde pagina voor uw gewenste zoekopdracht heeft alle juiste links die Google van zijn superioriteit hebben overtuigd. Door de links te bestuderen, kunt u uitzoeken welke tactiek u moet gebruiken om vergelijkbare links te krijgen en die pagina te overtreffen.

En dit is waar een SEO-tool als Moz of Ahrefs absoluut onmisbaar is.

Zet gewoon het trefwoord waarvoor je wilt ranken in Keywords Explorer en scroll naar beneden naar het “SERP Overview”. Het zal u tonen hoeveel backlinks (en koppelende websites) elk van de top-ranking pagina’s heeft.

Probeer links te krijgen van de pagina’s die naar je concurrenten linken.
Bestudeer hoe die links zijn verkregen en gebruik dezelfde tactiek om meer links te krijgen dan je concurrenten.

Links creëren

Het is mogelijk om met genoeg wilskracht en vastberadenheid links te bouwen naar elke pagina, maar het leven is gemakkelijker als je iets hebt waar mensen daadwerkelijk naar willen linken.

Wanneer men het heeft over linkable assets denken mensen meestal aan zeer specifieke dingen zoals:

Online tools & calculators
Infographics, GIFographics & “Map-o-graphics”.
Prijzen & rankings
Studies & onderzoek
“How to” gidsen & tutorials
Definities & bedachte termen

Ik weet zeker dat er zelfs in de meest saaie sectoren een manier is om een interessant stuk inhoud te creëren dat links aantrekt. Het is dus altijd een goed idee om de websites van uw concurrenten te bestuderen en te kijken of zij linkbare content hebben die u zou kunnen kopiëren.

Om dat te doen, voert u gewoon hun domeinnaam in Ahrefs’ Site Explorer in en gaat u naar het rapport Best by links. Dit zal je laten zien welke van hun pagina’s de meeste links hebben opgebouwd.  In uw eigen niche kan het dominante type linkable asset heel anders zijn-infographics, online tools, enquêtes, ego bait, enz. Jouw taak is om uit te zoeken wat het is en die kennis te gebruiken om linkable content voor je eigen website te maken.

Promotie van inhoud

Hoe “linkbaar” uw pagina’s ook zijn, mensen kunnen er niet naar linken zonder ze eerst te ontdekken. Met andere woorden, zelfs de best linkbare inhoud moet worden gepromoot om links aan te trekken.

Over het algemeen zijn er slechts drie manieren om inhoud te promoten:

Adverteren
Outreach
Gemeenschappen
Adverteren

Dit klinkt nogal eenvoudig, toch? U kunt geld betalen aan Google, Facebook en Twitter om bezoekers naar uw pagina te krijgen. U kunt ook contact opnemen met vrijwel elke website waar uw publiek rondhangt en met hen een advertentiedeal sluiten. Hoe meer mensen uw inhoud adverteren, hoe groter de kans dat iemand ernaar linkt.

Er is echter één probleem. Het is bijna onmogelijk om de verworven links toe te schrijven aan de advertentiedollars die je hebt geïnvesteerd (ook al hebben we het geprobeerd). Het is dus niet zo dat je je baas tien hoogwaardige links naar een pagina kunt beloven als hij ermee instemt 1000 dollar te investeren in Facebook Ads.

Maar de pagina waar je links naar zoekt heeft waarschijnlijk ook een zakelijk doel, toch? Bedrijven investeren in content marketing omdat het hen helpt klanten aan te trekken, te voeden en te behouden. En als jouw stuk content daarbij helpt, dan moet je geen probleem hebben om budget aan te vragen om het te promoten.

En als je stuk inhoud geen enkele zakelijke waarde lijkt te hebben, hoe heb je dan überhaupt de tijd gerechtvaardigd om het te maken? Met andere woorden, je moet je inhoud promoten omdat het je bedrijf helpt groeien, en links zullen als bijproduct komen (als je inhoud goed genoeg is).

Outreach

Outreach is waarschijnlijk de beste manier om uw inhoud voor de “linkarati” te plaatsen – mensen die websites hebben en naar u kunnen linken.

Ja, diezelfde mensen kunnen waarschijnlijk worden bereikt met reclame, maar een goed opgestelde persoonlijke e-mail zou veel effectiever zijn als u uw kansen op het krijgen van een link van hen te verhogen.

Er is geen tekort aan artikelen die je leren hoe je goede outreach e-mails schrijft. Ook ik heb mijn gedachten daarover gedeeld op verschillende SEO Blogs. Maar als ik je slechts één outreach-tip zou mogen geven, zou het deze zijn:

In plaats van iemand schaamteloos te vragen om meteen een link naar je te plaatsen, probeer je hen te imponeren met je inhoud en ervoor te zorgen dat ze die willen bekijken.

Communities kunnen geweldig zijn om uw inhoud te promoten bij een relevant publiek. In welke branche je ook actief bent, er is waarschijnlijk een subreddit waar gelijkgestemden rondhangen, of misschien zijn er groepen op Facebook, Slack of Discord. In bepaalde niches vind je misschien ook een aantal op zichzelf staande communitysites.

Maar je inhoud promoten in deze gemeenschappen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Je kunt niet zomaar lid worden van een community, je link daar neerzetten en wegwezen. Je wordt in een oogwenk geband.

Je moet een actief lid worden van die gemeenschap en enig respect krijgen van de inwoners voordat je je inhoud daar mag promoten. En zelfs dan moet je niet elk nieuw stuk inhoud dat je produceert op deze gemeenschap posten uit angst de leden te irriteren en je reputatie te verkwanselen. Zorg er dus voor dat je dat alleen doet voor je beste werk.

Gastbloggen

Elke blogger wil inhoud van hoge kwaliteit publiceren die waarde toevoegt aan zijn publiek, toch? Maar dat consequent doen is een hele uitdaging. Dat is een van de redenen waarom veel bloggers gastartikelen accepteren op hun blogs.  Gastbloggen is zo populair geworden in de SEO-wereld en is in zo’n belachelijke mate uitgebuit dat Matt Cutts, voormalig hoofd van Google’s webspam-team, in 2014 de beroemde uitspraak deed dat het einde nabij was.